Hilversum ziet af van het verleggen van de perrons bij Station Sportpark. Alleen al het prijskaartje van 100 miljoen euro is genoeg reden om dit plan lang in de ijskast te zetten. Zoveel geld uitgeven is te veel van het goede, zeker omdat de gemeente bereid is om 84 miljoen uit te geven aan een multifunctioneel sportcomplex op het Arenapark. Wel ligt er een plan B klaar om wat te doen aan het (verkeers)veiligheidsprobleem.
Vooral om het veiliger te maken op en rond de Soestdijkerstraatweg wil de gemeente al langer de perrons tegenover elkaar leggen. Wie richting Utrecht wil stapt in aan de ene kant van de spoorbomen en de reizigers die richting Station Hilversum gaan, stappen aan de andere kant van de bomen in.
Dat leidt dagelijks tot chaos en onveilige situaties op en rond de Soestdijkerstraatweg, waar de perrons op uitkomen. De scholieren van het MBO College, het ATC en de vele mensen die op het bedrijventerrein werken, moeten deze drukke weg oversteken. Vaak slalommend langs de auto's. Als de twee perrons tegenover elkaar liggen, aan de kant van het Arenapark, zou dit verleden tijd moeten zijn.
Goed functionerend station
Maar deze wens kost een godsvermogen om dat te realiseren, zo blijkt uit onderzoek dat Hilversum heeft laten doen. NS en ProRail hebben volgens de gemeente weinig baat bij deze ingrijpende verandering. Voor hen is 'Sportpark' een goed functionerend station, zo bevestigen wethouder Jacqueline Kalk en Floris Voorink.
Als Hilversum toch kiest voor deze verplaatsing dan draait de gemeente op voor de torenhoge rekening. Gezien de andere plannen voor het Arenapark, maar bijvoorbeeld ook de enorme opknapbeurt van de omgeving van Station Hilversum kan de gemeente die financiële last niet dragen.
"Aan het tegenover elkaar leggen van de perrons zit een fors financieel plaatje. Dan ga je al snel richting de 100 miljoen euro en we willen al een mooi sportcomplex realiseren. We kunnen niet maximaal gaan lenen. Dat wordt dan wel een heel grote hypotheek op de toekomst", geeft Voorink duidelijk aan.
Tientallen seconden langer
Het andere grote probleem is het tijdverlies dat de trein gaat ondervinden van deze verplaatsing. Hoewel het om tientallen seconden gaat, heeft deze langere rijtijd veel impact op de rest van de dienstverlening. "Je moet dan ergens compenseren en dat is niet makkelijk."
Door al deze haken en ogen ziet Hilversum af van dit plan. Hierdoor komt er op het Arenapark ook geen 50 meter brede onderdoorgang onder het station (zie bovenstaande afbeelding). Wat kan er dan wel Het verkeersveiligheidsprobleem blijft immers bestaan.
Hilversum gaat twee opties verder onderzoeken, die ook meteen een verbinding moet zijn tussen het bedrijventerrein en de wijk Laapersveld. De eerste mogelijkheid is een loopbrug, zoals die er al is bij Station Mediapark. Het realiseren van een fiets- en voetgangerstunneltje is een tweede optie. Welke het ook wordt; deze verbinding moet binnen vijf tot tien jaar gerealiseerd zijn.
In die tijd zou het nieuwe Arenapark al klaar kunnen zijn. Hilversum wil hier duizenden vierkante meters aan bedrijfsruimte gaan toevoegen, net zoals 800 tot 900 woningen en veel meer sportvoorzieningen realiseren. Rond 2030 zou deze klus geklaard kunnen zijn.
Meerdere sporthallen bij elkaar
Eén van die nieuwe voorzieningen is een multifunctioneel sportcomplex. In dit pand komt het nieuwe zwembad, twee zogeheten multi-use-sporthallen, die de Dudok Arena vervangen en een sporthal met zes lokalen voor bewegingsonderwijs in combinatie met een indoor-atletiekbaan. De kosten hiervan zijn 72 miljoen euro.
Daar komt nog 12 miljoen euro bij voor de ondergrondse parkeergarage. In deze parkeerplaats moet plek zijn voor 160 auto's en 526 fietsen, scooters en motoren, aldus de gemeente.
Deze plannen komen in september aan bod in de gemeenteraad, die daar het laatste woord over heeft.